Напусна ни легендата Уитни Хюстън

Една от най-големите съвременни музикални звезди Уитни Хюстън почина на 48-годишна възраст.
"За съжаление това е истина", потвърди говорителка на певицата Джил Фрицо. Уитни Хюстън е намерена мъртва в стаята си в хотел "Бевърли Хилтън" в Лос Анджелис. Бързо пристигналия лекарски екип 20 минути й правил изкуствено дишане, но без успех, след като получил обаждане в 15:20 минути. Смъртта е фиксирана в 15:55 ч. местно време.
На въпрос на последвалата пресконференция дали смъртта не е предизвикана от предозиране с наркотици представител на полицията отвърна: "Не, нищо точно не може да се каже. Разследваме случая". Полицията изключва версията с убийство, признаци за насилие не са открити. Уитни Хюстън е трябвало да пее по-късно през деня на парти, организирано по повод днешното раздаване на музикалните награди "Грами".
Американските знаменитости започнаха да поднасят своите съболезнования минути, след като трагичната новина стана известна.
Известният канадски певец Джъстин Бийбър определи Хюстън като "един от най-великите гласове" в историята. "Моля се заедно с нейните приятели и семейство. Новината за смъртта на Уитни Хюстън ме натъжи", сподели идолът на тийнейджърите в своя микроблог в Туитър.
"Загубихме още една легенда...Тя ще ни липсва", заяви Кристина Агилера.
Научавайки за смъртта й продуцентът Куинси Джоунс заяви, че е потресен и сърцето му е разбито.
"Тя прокара път за всеки солист в музикалната индустрия. Прочута, легендарна, великолепна... една от най-добрите в света", написа за Хюстън американската певица Тони Бракстън.
Уитни оказа огромно влияние върху цяла плеяда певици като Кристина Агилера. Селин Дион, Тони Бракстън, Нели Фуртадо, Бритни Спиърс, Дженифър Хъдсън, "Дестинис чайлд" и Лейди Гага.
Уитни Елизабет Хюстън е родена на 9 август 1963 в Нюарк, Ню Джърси. Тя е дъщеря на Сиси Хюстън, успешна ритъм-енд-блус беквокалистка и братовчедка на звездата Дион Уоруик. Пее като беквокалистка с Чака Кан, Лу Роулс и с майка си. Първият хит на Уитни Хюстън е в дует с Теди Пендерграс през 1984 - Hold Me.
Певицата влезе в Книгата на Гинес с рекордите като певица с най-много награди – 411 на брой. Сред тях са 6 награди "Грами", 2 награди "Еми", 23 награди на Американ мюзик ъордс и 16 награди от Билборд мюзик ъордс.
През 1992 г. тя дебютира и като актриса във филма "Бодигард", където изпълни главната роля, а партньор й беше Кевин Костнър. Голям успех извоюва песента й към филма "Винаги ще те обичам". Уитни Хюстън се снима и в още няколко филма, но без особен успех.
Последните години Хюстън, която неведнъж се бе лекувала от алкохол и наркотици, много боледуваше. През 2010 г. тя се отказа от световно турне заради психологическа криза, макар че малко преди това пусна една от най-успешните плочи в кариерата си. През 2009 г. песента "I look To You" бе класирана първа в "Билборд 200", а също на хит парадите в Канада, Германия, Италия и Швейцария. /БГНЕС
Лос Анджелис / САЩ

Няма коментари: