Пази се! ПМС!!!

pms4Познат ти е до болка, нали? Твоята е кисела, мрази целия свят, боли я корема, не ти пуска и даже свирчоци не иска да прави. Виж някои обяснения за това:

В медицината този синдром е познат още и с имената „предменструална болест“, „синдром на предменструално напрежение“.

Има само едно по-лошо нещо от ПМС и това е ПМДС.

ПМДС е абревиатурата за предменструален дисфоричен синдром, при който страданието на жената е толкова силно, че се отразява на качестото и начина й на живот.

Състоянието на предменструален стрес се характеризира с такива симптоми като: честа смяна на настроенията, умора, намалена концентрация, депресия, нервност и раздразнителност, гадене и подпухване, покачване на телесното тегло.

Ако искаш да отстраниш ПМС-то на твоята, обясни й че трябва да намали кафето.

Витамин B6 и калциевият карбонат влияят благотворно на ПМС-то.

Много жени си въобразяват, че имат ПМС. Според изследвания, голяма част от жените спират да изпитват напрежение преди месечния си цикъл, ако приемат каквото и да било хапче от лекар (т.нар. Плацебо ефект).

Причина за ПМС са цикличните хормонални изменения в женския организъм, които се проявяват в двуседмичния период между овулацията и менструацията.

ПМС се среща при приблизително 20% от жените на възраст 19-29 години, и при 55-60% от тези над 30 години.

75% от всички жени са имали ПМС поне веднъж в живота си.

Най-много от ПМС страдат висшистките, тинейджърките и жените преди критическа.

Научни изследвания доказват, че много жени симулират ПМС, за да можеш да им вървиш по гайдата!

Като най-вероятни причини за ПМС се сочат: прогестеронова недостатъчност, намаляване на ендорфините, нарушения в обмяната на серотонина и на протеогликана, отклонения във водно-солевата обмяна, дефицит на витамин В6, хипогликемия (намалено съдържание на кръвна захар), хиперпролактинемия (повишено отделяне на хормона пролактин).

Няма коментари: