Как да оцелеем в обществото?

CircaSurviveКомпютърен модел използваха учени, показвайки, че най-изгодната стратегия за оцеляване в обществото е копирането на поведението на околните с оглед на променящите се външни условия, съобщава Science.


Учените под ръководството на еволюционния биолог Кевин Лаланд и университета Сейт Ендрюс, Великобритания създадоха среда, имитираща попадане на група непознати и несвързани с роднински връзки хора на необитаем остров, на който трябва да се научат да живеят, използвайки природните му ресурси.



Всеки индивид трябвало да върши три типа действия: следене как другите добиват ресурси, да разработи свой начин за добиване на ресурси, потенциално по-ефективен, и да добива полезни за общността ресурси. При това външните условия постоянно се менели.


Съставянето на алгоритъм за оцеляване в този компютърен модел щяло да бъде наградено с 10 000 долара.



Сто отбора работели за развитието на 100 индивида. Естествено тези, които се справяли добре се размножавали, а тези, които не успявали- загиват и отстъпват място на по-добрите. Наградата за успешен алгоритъм в крайна сметка спечелили канадски студент по изчислителни мрежи и математик.

Оказало се, че иновациите в поведението не били изгодни по време на състезанието и копирането на поведението на околните била единствената изгодна възможност.

Освен това по-успешни се оказали стратегиите на тези, които отделяли не повече от 10% от времето си за обучение, а през останалото време работели пряко за някаква изгода.


Алгоритъмът на победителите показал още, че трябва постоянна да се следи какво правят другите, да се общува, защото в променящите се условия старите стратегии престават да действат.


Изводът на учените е, че „тези, които прекалено много учат, оставят живота просто да мине край тях".


Учените смятат да създадат още такива стратегически игри, които да им помогнат по-пълно да изследват успешното житейско поведение.


utre.bg


YELOW NEWS


1 коментар:

Анонимен каза...

'Учените смятат да създадат още такива стратегически игри, които да им помогнат по-пълно да изследват успешното житейско поведение.'


кои са 'учените' и какъв им е мъглявата дефиниция за 'успешно житейски поведение'. ...Добра пропаганда изработена за простите маси от така наречените Учени!