Миро - белият ангел на “Евровизия”


Едно момче от Добрич се амбицира да събуди духа на българската нация. Да обедини млади и стари с една основна идея - българска песен да отиде на "Евровизия" в норвежката столица Осло. Но не само да запише присъствие, а да осъзнае обществото, че подкрепата за тази песен означава, че сме европейци.

Това не е високопарна реч, а реално послание от машината за поп хитове Миро.

Същият Миро ни посреща с усмивка и грейнали сини очи под русия перчем в импровизирания си офис - една от залите на хотел "Дедеман- Принцес". Всъщност през последните дни той не излиза от там. Вечер репетира до полунощ. Сутринта отново е на крак, минава през мерене на костюми и продължава с танците. Защото в неделя предстои България да избере една от петте песни, които той ще представи. Тя ще бъде

нашето знаме в Осло

"Кипи денонощен труд, не мога да ти опиша как злоупотребяваме със собственото си здраве и с времето на хората от екипа. Самият аз винаги съм си мечтал да видя един артист да се представя точно по този начин. Ако публиката ни позволи да я забавляваме, то є гарантирам, че ще си струва максимално преживяното." Докато казва това, Миро отново пуска музиката на песента "Ангел си ти". За да изпипа поредния елемент.

Негова сянка, съдник и пръв оценител е красивата хореографка Маргарита Будинова. Тя не го оставя и за минута. Дори му е измислила и "наказание" - скрила му е цигарите, докато репетират. Компания на двамата прави още една "танцьорка" - кученцето на Маргото - Тролита. И Миро, и Марги са перфекционисти, непрекъснато си намират кусури и се поправят взаимно. И виждаш как "Ангел си ти" се превръща във водопад от музика, позитивна енергия и светлина. И чуваш все едно е пред теб сребърният дъжд, който вали от долу на горе в края на песента. Това била молбата на Миро и екипа му към аранжора Гордън Дейвис.

"По-голяма международна реклама от "Евровизия" за нашата страна тази година няма да има. И е добре всички да разберем това", категоричен е Миро. Той скромничи, защото, погледнато в международен план, това е

най-консенсусно избраният посланик на България

от който и да е друг дипломатически фактор. Посланик, който ще ходи от страна в страна и ще разнася доброто, пожеланията за вяра, надежда и любов. И вечната си усмивка.

Ангелът на тазгодишната "Евровизия" от скромност премълчава и още нещо - че с екипа си трябва да положи неимоверен труд, защото на 12 март телевизия Би Би Си ще излъчи клипа на нашата песен, която ще ходи в Осло през май. "След като стане ясно коя ще е песента, ни чака дълъг път. На 5 март трябва да сме в Украйна. На 6 март ще гостувам във финалния кръг, където те ще изберат тяхната песен за "Евровизия". На 7-и заминавам за Одеса. Чакат ме срещи с представители на асоциацията на българите в Украйна. Тези хора са ме поканили на 8 март вечерта да пея в най-големия клуб в Одеса - "Паладиум". Заради мен са отменили друго събитие", обяснява графика си Миро. И дебело подчертава,че нищо от това, което казва, нямало да бъде възможно без

подкрепата на банкера Цветан Василев

Той застанал зад каузата "Евровизия". Така г-н Василев показал, че "Евровизия" е за целия народ. Подобно на хилядите други българи, които застават зад тази кауза чрез своята съпричастност. "Истината е, че хора като г-н Цветан Василев биха застанали зад всяка българска кауза", благодарен е за подадената ръка Мирослав. Той не иска насила да кара хората в неделя да гласуват за една от петте му песни. Но всеки, който иска да види родния трибагреник в Осло и нашия Миро на сцената като победител, нека приеме пуснатия от него есемес като вот за България. И дано той да не е само един.

"Хора, разберете, ние не си ценим успехите. Искаме успех на 100 процента, в който обаче сме вложили само 40-50 процента усилие. "Евровизия" и българската песен за състезанието е мащабен проект. И докато всички българи начело с управниците не го осъзнаят, държавата ще бъде в ролята на мащеха, която всички търпим, защото баща ни я е довел", опитва се да събуди съзнанието на нашенеца Миро.

Хората около него обаче издават, че той си има почитатели от цял свят. Когато се обявил конкурсът за танцьори и беквокалисти, в профилите на Миро във "Фейсбук" се появили най-невероятни писания. Една китайка искала да се пробва за вокалистка.

Друга предложила да пише песни за Миро. Но всички се покъртили от

историята на болна от рак норвежка,

изкарала 5 химиотерапии. И написала на Миро кратичко: "Чакам те в моята Норвегия, която скоро ще стане твоя родина. Само твоите песни ме вдигат на крака."

Какво мислиш да кажеш на хората, които ще видиш в различните страни, питам набралия скорст от репетициите Миро. Момчето с русия перчем обаче има готов отговор и за това. И то доста логичен: "Ще се опитаме да посетим над 10 държави. И там ще търсим съдействието на българите. Аз даже съм измислил една операция с кодовото название "Убеди комшията". Искам да разтуптим сърцата на максимално много наши сънародници в Европа. И да ги помолим те да станат посланици. И агитатори за идеята да се подкрепи българската песен на Евровизия."
.
САМО ФАКТИ
Роден е на 10.3.1976 г. в гр. Добрич

Завършва местната хуманитарна гимназия със специалност руски език

Първата група, с която започва да гради меломанска култура, е "Тоника СВ"

Мрази да общува с политици

За лятото 2009 г. има цели десет дни за почивка. През последните три години са му се събирали доста по-малко

Определя за свой най-голям плюс и недостатък аналитичността си

Сред филмите, които е гледал над пет пъти, са Arizona Dreams и Star Wars

Любимият му актьор е Марлон Брандо, а при изпълнителите сваля шапка на Франк Синатра

След първото гледане на филма "Аватар" Миро сяда и написва музика, възхитен от филма. И се оказва, че без да иска, е сътворил парче за филм

"Щаб-квартирата", където Мирослав създава хитовете си, е ресторант "Елея". Там са сглобени "Убиваме с любов", "Ангел си ти" и "Коледен момент"
monitor.bg

Няма коментари: