Приятел с шефа? Три прости правила

Приятели ли сте с шефа? Ако отговорът е не – значи си късметлия. Всъщност, изключително трудно е да поддържаш с един човек едновременно чисто колегиални, но и приятелски отношения. А ако отсрещният ти е и началник, задачата става още по-непосилно изпълнима.

Затова, ако си от онези, които си мислят, че са уцелили шестица от тотото като са почнали работа при шеф, който от години им е и приятел, не се радвай предварително. Научи си урока и запомни три прости правила, за да не допускаш грешки и за да не разваляш едновременно името си на служител, но и на приятел.


1. Не казвай на никого

Най-глупавото нещо, което можеш да направиш в ситуация като тази, е да кажеш на останалите колеги, че с началника си пиете бирата или мартинито след работа, а миналата година бяхте заедно и на море. Съгласи се, че колегите ти веднага ще си помислят, че именно това е причината да те вземат на работа там. И няма да ти е приятно да омаловажават качествата ти само защото си близък човек на шефа от преди години, нали?

2. Отбягвай лични срещи в работно време

Извън офиса може и да сте най-добри приятели. Да планирате обща почивка около празниците, да водите децата на една и съща детска градина или си имате стара традиция в петък вечер да излизате заедно по заведения. В работата обаче ти си подчинен, а той -началник. Опитайте се да се държите като такива, като най-малкото обедните почивки той прекарва с останалите мениджъри, а ти с колегите ти.

3. Не се издънвай… НИКОГА

Запомни, че никога и при никакви обстоятелства не трябва да се издънваш в работата си. Колкото и да си мислиш, че само защото си приближен на шефа, това ти дава някакви особени предимства да идваш по-късно на работа или да поемаш по-малко ангажименти от останалите, лъжеш се. Точно обратното е. Ти трябва да си винаги сред най-добрите, за да не поставяш приятел в ситуация да се защитава защо не ти прави забележки за едно или друго, при положение, че си просиш мъмренето.

Източник: sin.bg

Няма коментари: