08.06.2010
Проведен от американски учени експеримент се привежда като доказателство на лансираната от тях хипотеза, че вкусът на водката зависи от начина, по който са свързани водните молекули с молекулите на етанола (спирта).
За целта на проучването са били използвани 5 марки от най-популярните в Северна Америка водки - Skyy, Belvedere, Grey Goose, Oval и "Столичная". Изследователите установили в хода на експеримента, че всяка една от изследваните спиртни течности има специфична структура на свързване на водните и спиртните молекули.
Най-богати на водни структури се оказали две от марките - Belvedere и Oval. Според изследователи това не означава, че тези две водки са с най-добър и траен вкус. Американските учени обаче са категорични, че вкусът на водката може да бъде променен чрез рязко разтърсване на шишето. При това въздействие специфичните водните структури могат да се разрушат, което променя и вкуса на водката.
Няма коментари:
Публикуване на коментар