Кой изпива силите ви?


vampire-berlin-tickets„Извинявай, имаш ли малко време" - тази реплика може би ви е позната. Тъкмо сте решили да разпуснете - и телефонът звъни. Обажда се една приятелка, за чиито проблеми слушате от месеци. Пак има проблеми с поредното гадже, в работата не я взимат на сериозно и куп други грижи.


След такъв разговор се чувствате толкова изтощени, че не ви остават сили за собствените проблеми. Ядосвате се и на още нещо: енергийната вампирка пренебрегва всичките ви съвети, проблемите остават нерешени, а вие просто очаквате следващото й обаждане, коментира Дойче веле.

Какви са видовете енергийни вампири?


Даваме само един от многобройните различни примери. Енергийните вампири се проявяват по много различни начини, но имат едно сходство: те търсят внимание, не уважават никакви лични граници и не се интересуват от събеседника си. Много често от чувство за вина или от страх да не нараним приятел, ние позволяваме да ни "пият кръвта". „Не бива да толерирате енергийния вампир", съветва психологът Йорг Хартиг. „Трябва да определите граници."


"Можеш ли да ми помогнеш?" - това изречение отличава един друг вид хищници. Те са пълни с енергия и впечатляват с огромния си чар. Притежават таланта да манипулират околните и да карат другите да правят всичко вместо тях. Хвалят и се подмазват, за да не може никой да им откаже. Едно обаче е сигурно: никога не се отблагодаряват.


Страх и ужас пък всяват следващият вид енергийни вампири. Те обикновено търсят вината у другите. Излизат на сцената най-често като жадни за власт и вечно критикуващи шефове или винаги готови за скандал роднини. Тези хора не понасят възражения и превръщат околните в страхливи апатични статисти, които се боят да изразят мнението си.


"Изслушай ме за малко" - това изречение произнасят най-често онези енергийни хищници, които постоянно са затрупани с дребни проблеми. На тях все нещо не им е наред. Оплакванията им са безкрайни и околните постоянно трябва да ги изслушват. „Вечните мрънкала са от най-опасните енергийни вампири", казва психологът Хартиг и ни съветва следното:



Енергийните вампири мразят думата "не"



„Не се връзвайте на тяхното „Помогни ми! Спаси ме!". Не можете да помогнете на тези хора, защото те всъщност не искат помощ. Ако им позволите, те не само ще съсипят настроението ви, но могат да ви доведат до отчаяние. А най-голямата опасност е, че в един момент може да станете като тях."



И накрая - четири начина да се предпазим от вампирите:



Първо - определете кои са енергийните вампири във вашето обкръжение. Направете списък. Помнете, че имате право да се обградите с хора с позитивно излъчване.

Второ - енергийните вампири мразят думата „не", така че ако не им отделяте внимание, те ще си потърсят нова жертва.

Трето - ограничете контактите си с тях до възможния минимум.

И четвърто - не се чувствайте виновни, а отстоявайте собствените си нужди!



Няма коментари: